Voorbereidingstijd: 25 minuten | Baktijd: 50 – 65 minuten | Porties: 4-6

Ingrediënten:

  • 4 grote bakaardappelen, gewassen en gedroogd
  • olijfolie
  • 8 plakken bacon
  • 2 zwarte knoflookteentjes, gehakt
  • 1 grote ui, in dunne plakjes gesneden
  • ½ kopje boter, in stukjes gesneden
  • 1 pakje zachte roomkaas (4 ons)
  • 150 gr. geraspte cheddar kaas
  • 50 gr. zure room
  • 2 eetlepels gehakte uien
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel verse zwarte peper

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed de bakplaat met aluminiumfolie. Wrijf de aardappelen in met olijfolie. Plaats op de voorbereide bakplaat. Bak ongeveer 55-65 minuten, tot de aardappelen gaar zijn. Laat ze zover afkoelen dat ze te vullen zijn.
  2. Bak spek in een grote koekenpan, op middelhoog vuur gedurende 15 minuten tot knapperig en bruin. Doe het spek in een aparte schaal en verkruimel de bacon; zet het even opzij. Doe de ui in de pan; bak deze, afgedekt, gedurende 20 minuten op middelhoog vuur; af en toe roeren.
  3. Snij een dun plakje van de bovenkant van elke aardappel in de lengte; gebruik een meloen schep of lepel, schep de aardappelpulp eruit en laat 1/4 deel achter.
  4. Meng in een middelgrote kom de aardappelpulp, boter en roomkaas. Gebruik een aardappelstamper en pureer het aardappelmengsel tot de boter en roomkaas zijn gesmolten. Voeg het spek, ui, zwarte knoflook, 100 gram kaas, zure room, de ui, zout en peper toe; roer dit allemaal goed door elkaar .
  5. Schep het aardappelmengsel in de aardappels. Plaats de gevulde schaal op de bakplaat en bak ze 20-25 minuten, tot ze lichtbruin en bruisend zijn.
  6. Haal de schaal uit de oven en top met de resterende 50 gram kaas.
  7. Serveer onmiddellijk.
  8. Garneer met extra verkruimeld spek en ui indien gewenst.

Leave a Reply